Türk Basınında Eugene Pulliam Olayı - Ayşe Emre kaya (Erciyes University, 2012)
Amerikalı gazeteci Eugene Pulliam ve eşi Nina Pulliam, 1958 yılının Eylül ayında Başbakan Adnan Menderes ile görüşmek üzere Türkiye'ye gelmiş; bu ziyaretleri esnasında bir takım aksilikler yaşamış ve Başbakan ile istedikleri görüşmeyi gerçekleştiremeden ülkelerine dönmüşlerdir. Bu olayın etkisi ile gazeteci Eugene Pulliam, Türkiye'yi fakat özellikle de Menderes'i hedef tutan yazılar kaleme almıştır. Bu yazılar, Türkiye'deki bazı gazete ve dergiler tarafından da alıntılanmış ve uzun süren bir yargı sürecinin ardından gazeteciler hapse mahkum edilirken gazeteleri de kapatılmıştır. Bu çalışmada Eugene Pulliam ve eşinin Türkiye'yi ziyaret süreci ve ardından yaşanan olaylar konu edilmiştir. Böylelikle, Türkiye'deki basın iktidar ilişkisinin durumunu ve Türkiye'nin uluslararası kamuoyundaki imajını anlamaya çalışılacaktır. Literatür kullanımının yanı sıra dönemin basını üzerinde yapılan taramalarla zenginleştirilmeye çalışılmış olan bu çalışma, bütün bu yönleriyle basın tarihine katkı sağlayacağı ölçüde siyasi tarihi de ışık tutacaktır.