SİYASİ PARTİ KAPATMA DAVALARININ TÜRK YAZILI BASININDA SUNUMU: RP ve DTP ÖRNEĞİ* - Abdulkadir Gölcü (Erciyes University, 2013)
Demokrasi farklı siyasi atmosferlerde farklı tanımlamalarla ele alınan bir kavramolarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle demokrasi kültürünün yeni yeni yerleşmeye başladığıtoplumlarda, kavramın algılanmasında kitle iletişim araçları ve medyanın belirleyici olduğureddedilemez bir gerçektir. Demokrasi kavramını ele alırken, demokrasinin en önemli örgütselgerekliliği olan siyasi partilere de değinmek bir zorunluluk haline gelmiştir. Özellikle siyasipartilerin kapatılmaları sonrasında, sık sık atıf yapılan demokratik değerler ve demokratiksiyaset söylemleri bu konuda önem arz etmektedir. Antidemokratik bir eylem olarak kabul edilensiyasi partilerin kapatılması kararları, demokrasi kavramının toplum tarafından algılanışını daetkileyebilmektedir. Tabiî ki toplumsal bilinçte oluşan demokrasi algısının belirlenmesinde, kitleiletişim araçları ve medyanın belirleyici etkiye sahip olduğu bir gerçektir. Türkiye'de medyanınsiyasi partilerin kapatılması sonrasında demokrasi kavramını ele alışlarını inceleyen bu çalışma,kavramın iki farklı siyasi partinin kapatılması sonrasında belirgin bir şekilde farklı tanımlamasüreçlerine tabi tutulduğunu ortaya koymuştur. Özellikle yazılı basında yayınlanan haberlerüzerine odaklanan çalışma; demokrasi kavramını, haber metinlerinde farklı siyasi koşullardanasıl farklı bir bakış açısıyla ele alındığını ortaya koymuştur.