Cendres de la pintura : Antoni Rovira i Pau Torrent al retaule de sant Miquel d'Esparreguera (1629-1635) - Joan Bosch Ballbona (Universitat Autonoma de Barcelona. Departament d'Art i Musica, 1997)
El present treball vol aportar nous materials a l'estudi de la pintura del segle XVII a Catalunya, un tema mal conegut i ple d'enigmes. Vol presentar, per exemple, les personalitats dels pintors Antoni Rovira i Pau Torrent, i recuperar amb velles imatges la memòria del retaule de sant Miquel d'Esparreguera (1629-1634) —una obra que va ser cremada el 1936—. A través de l'estudi d'aquest conjunt i dels seus autors, es vol documentar el bon nivell assolit pels obradors pictòrics de mitjana volada actius a la Catalunya de l'època i, sobretot, afegir arguments per reflexionar sobre l'enorme importància que va tenir el gravat d'importació com a «material de construcció» i de renovació de la plàstica catalana de l'època moderna.