Socijalizacija i socijalna integracija dece sa smetnjama u razvoju i ponašanju: teorijski izvori - Mirko Filipović (University of Belgrade, 2018)
U kontekstu savremenog socijalnog modela ometenosti, u ovom radu su prikazani neki od vodećih teorijskih okvira koji definišu ključne probleme socijalizacije i socijalne integracije dece sa smetnjama u razvoju i ponašanju. Pretočeni u okvire društveno-naučnih istraživanja, problemi fizičke, mentalne ili socijalne ometenosti dobili su novo značenje: umesto individualnih „psihološki devijantnih činova“, ometenost se tumači kao posledica „celine društvenih odnosa“. Drugo i jednako važno, umesto statusa (stanja) ometenosti, u fokusu je sam proces društvenih odnosa koji strukturira fenomen devijantnosti. U prikazu istraživanja društvenih procesa koji definišu kontekst individualnog razvoja dece s ometenošću otvorena su dva globalna problemska kruga: prvo, opšta pitanja socijalizacije ove dece, i drugo, pitanja vezana za probleme njihove socijalne integracije u sistem redovnog školovanja. U zaključnom delu izvedene su ključne implikacije različitih pristupa koje se odnose na obezbeđivanje uslova za aktivnu participaciju u društvenom životu za sve članove date društvene zajednice, bez obzira na postojanje fizičkih ili socijalnih barijera.