Legende o krađi organa: moralna dilema savremenog društva - Dragana Antonijević (University of Belgrade, 2016)
Legende i glasine o krađi organa postale su poznate od početka 80-ih godina XX veka, s prvim zastrašujućim izveštajima koji su stigli iz zemalja "Trećeg sveta". Žrtve su bili nemoćni i siromašni, uglavnom deca. Početkom 90-ih godina slične legende su se pojavile i u visokorazvijenim industrijskim zemljama Evrope i SAD. Za razliku od glasina, ovo su bili razvijeni, strukturirani narativi sa specifičnim sadržajem - legende o krađi bubrega čije žrtve ostaju u životu. Internet komunikacija i mediji doprineli su globalnom širenju i popularnosti ovih priča. Legende su se pojavile i u Srbiji tokom leta 2007. godine. U ovom radu biće analizirani ti-povi ovih legendi, predložena šema njihove transformacije i značenje kroz formalno-semantičku interpretaciju.