SİNEMADA IŞIK KULLANIMI VE ÖRNEK BİR ÇÖZÜMLEME - Handan Dayı (Erciyes University, 2013)
Sinemada ışık tasarımı, tüm tasarım süreçlerinde olduğu gibi yaratıcı düşüncenin teknik bilgiyle birleştirilmesi sonucunda ortaya çıkar. Anlatıda, görsel ve duygusal etkilerin yaratılabilmesinin temel bileşenlerinden biri de doğru bir ışık düzenlenmesi yapılmasıdır. Yönetmenler anlatılarını kurarken, çektikleri her sahnede konuyu belli bir yönden aydınlatarak; konu üzerinde düşen ışığın miktarını ve biçimini düzenleyerek yaratmak istedikleri sonuçları elde edebilirler. Bu nedenle, çekilecek her sahnede en iyi etkinin oluşturabilmesi için farklı varyasyonlara uygun ışıklandırma tekniklerinin bilinmesi bir zorunluluk gibidir.