AKTİVİST HALKLA İLİŞKİLER BAĞLAMINDA WWF DÜNYA SAATİ KAMPANYA ÖRNEĞİ - Gaye Aslı Sancar (Erciyes University, 2017)
Eskiden geleneksel yollarla iletişimi yürüten halkla ilişkiler uzmanları gelişen iletişimteknolojileriyle günümüzde sosyal medya ve diğer araçları kullanarak iletişim süreçleriniyönetmektedirler. Yeni teknolojilere erişimin kolaylaşmasıyla halkla ilişkiler faaliyetleri birçokfarklı grup tarafından uygulanabilir hale gelmiştir. Bu doğrultuda aktivist gruplar da bu yeniteknolojilerin dâhil olduğu halkla ilişkiler stratejilerini kullanmaktadırlar. Halkla ilişkilerinaktivizm amaçlı kullanılması olarak tanımlanan aktivist halkla ilişkiler kavramı genelindekar amacı gütmeyen sosyal bir faydayı gözetmektedir. Çalışmada aktivizm, ve aktivist halklailişkiler kavramları ele alınarak aktivist halkla ilişkiler stratejileri ve sanal ortamda aktivisthalkla ilişkiler gibi konulara yönelik niteliksel bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışmanındevamında tüm bu kavramların uygulamada nasıl hayat bulduğunu görmek için World WildlifeFoundation (Doğal Hayatı Koruma Vakfı / WWF) Dünya Saati örneği üzerinden aktivist halklailişkiler stratejilerinin nasıl ele alındığı incelenmiştir. Çalışmanın amacı aktivist halkla ilişkilerkavramının ne olduğu ve uygulamada nasıl kullanıldığı sorusunu cevaplamaktır. Çalışmadaöncelikle aktivist halkla ilişkiler kavramına literatür taraması yöntemi ile niteliksel bir açıklamagetirilmiş daha sonra WWF Dünya Saati kampanya örneği analiz edilmiştir.