زیباشناسی نورپردازی چنارهای خیابان ولیعصر(عج) - گلناز کشاورز (Nazar research center for Art, Architecture & Urbanism, 2023)
نورپردازی هویت‌مند منظر طبیعی شهر کیفیت زندگی شبانه را ارتقاء می‌دهد. شناسایی عناصر هویتی و نورپردازی مناسب آن‌ها هنری شهری محسوب می‌شود. عناصر طبیعی شهر به‌واسطه‌ مشارکت در ساخت خاطره‌ جمعی، واجد هویت هستند و مهم‌ترین آن‌ها در منظر شهر تهران را می‌توان درخت دانست. چنارهای خیابان ولیعصر (عج) هویت‌مندترین درختان این شهر شناخته‌شده‌اند. حفظ هویت چنارهای ولیعصر در نورپردازی آن‌ها، به جهت پایداری منظر روزانه و شبانه، از طریق رعایت نکات زیبایی‌شناسانه امکان‌پذیر است. بسیاری از نکات زیبایی‌شناسی تجسمی قابلیت انطباق با نورپردازی را دارند، زیرا نورپردازی منظر شبانه مانند تابلویی نقاشی انرژی عناصری چون خط، نقطه، سطوح، بافت و غیره را داراست که از طریق نور بر سیاهی شب ایجاد می‌شود. همانند نقاشی کنترل این عناصر به همراه کنترل زمینه می‌تواند به بیانی متفاوت از موضوعاتی یکسان منجر شود. بررسی نقش زیبایی‌شناسی در حفظ هویت عناصر بصری شهر و ارتقاء منظر شبانه هدف این پژوهش را تشکیل می‌دهد.