La imatgeria constitucional en el procés de la revolució liberal (1808-1840) - Laura Corrales Burjalés (Universitat Autònoma de Barcelona, 2012)
L’article té com a objecte cabdal glossar els temes i motius iconogràfics principals amb els quals s’ha representat la Constitució dotzenista des de l’òptica del liberalisme en pintures i estampes, arran de la seva aprovació, el 19 de març de 1812. En aquest recorregut, es posarà especial atenció en algunes de les produccions sorgides en territori peninsular i insular, sobretot en aquelles que van circular o es van editar a Catalunya durant el Trienni Liberal (1820-1823), quan les condicions polítiques van permetre la propagació de l’ideari constitucional i liberal en els mercats artístic i editorial. També es tindran en compte les produccions que apareixeran en el moment de la reinstauració de part del codi dotzenista, l’agost de 1836, i de l’elaboració d’un nou text, el març de 1837, l’esperança del qual es veurà frustrada amb l’acabament de la Primera Guerra Carlina (1833-1840).