Bafi ubica vampira: superheroina, ali ne u Srbiji - Ljiljana Gavrilović (University of Belgrade, 2016)
U radu se raspravlja o TV seriji Bafi ubica vampira – njenoj ogromnoj popularnosti u Americi, zapadnoj Evropi i Australiji i potpuno nepostojećoj reakciji na nju u Srbiji. Upoređivanjem tema koje se smatraju važnim u zapadnim društvima i aktuelne situacije u Srbiji, analiza pokazuje da je Bafi ubica vampira serija koja u Srbiji i nije mogla da postane popularna, jer jezikom fantastike govori o realnosti i postavlja neprijatna pitanja, koja publika u Srbiji ne želi da čuje.