Физичко кажњавање дјетета: од Сумера, Самерхила до данас - Slobodan Jović (Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, 2021)
Аутор у раду настоји да укаже на континуитет физичког кажњавања дјетета који траје од првих цивилизација па до модерних времена. Од древних цивилизација, од почетака писмености, тјелесне казне су неодвојиви пратилац дјечјег живота. Прво помињање дјетета везано је за његово тјелесно кажњавање. Аутор наводи аргументована противљења значајних педагога оваквом поступању са дјецом. Указује и на културолошке прилике које у великој мјери одређују благост односно строгост у поступању са дјецом. Истакнуто је да физичко кажњавање дјетета може бити и ритуалне природе, али и да се у српској култури васпитање и кажњавање често поистовјећују.