Свет музике у стваралаштву Лазе Костића - Nataša Marjanović (Institute for Literature and Art, 2021)
У раду је разматрана многострукост присуства музике у стваралаштву Лазе Костића. Као главни извори истраживања представљени су записи мемоарског типа који доносе сведочанства о песниковим музичким искуствима и доживљајима, о пријатељском и сарадничком односу с музичарима (Корнелије Станковић, Јован Пачу), Костићеви прозни текстови писани у стилу врсне музичке критике, сегменти преписке с музичарима, те примери који осветљавају специфичне нивое присуства музике у Костићевој приповедачкој, односно песничкој поетици. Побројани слојеви главне теме су коментарисани с обзиром на шири контекст друштвених и културних прилика, статус музичке културе и просвете међу Србима, али и шире, посебно на улогу музике у процесима развоја националне идеје у другој половини 19. и почетком 20. века. Посредно је осветљен допринос Лазе Костића разумевању и уздизању статуса музике као топоса у књижевности српског романтизма.