Effect of pre- and postharvest application of 1-methylcyclopropene on the maturation of yellow pitahaya (Selenicerus megalanthus Haw) EFECTO DE LA APLICACIÓN EN PRECOS ECHA Y EN POS COS ECHA DE 1-MCP EN LA MADURACIÓN DE PITAHAYA AMARILL A (Selenicerus megalanthus Haw)

The effect of pre- and postharvest applications of 200 and 400 μgL-1 aqueous solutions of 1-methylcyclopropene (1-MCP) on yellow pitahaya (maturity stage 3) was assessed. Changes in respiratory rate, color, firmness, soluble solids content, titratable acidity, maturity index, weight loss and...

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Detalles Bibliográficos
Autores principales: Liliana SERNA C., Laura S. TORRES V., Alfredo A. AYALA A.
Formato: article
Lenguaje:EN
Publicado: Universidad de Antioquia 2012
Materias:
Acceso en línea:https://doaj.org/article/cb2e32bbe77d4919925a479832e5fdff
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Descripción
Sumario:The effect of pre- and postharvest applications of 200 and 400 &mu;gL-1 aqueous solutions of 1-methylcyclopropene (1-MCP) on yellow pitahaya (maturity stage 3) was assessed. Changes in respiratory rate, color, firmness, soluble solids content, titratable acidity, maturity index, weight loss and commercial preservation were measured. Results showed that the preharvest application of 400 &mu;gL-1 1-MCP enhanced fruit color, preserved firmness, and reduced weight loss and maturity index of fruits. It is suggested that these results were explained by the reduction of available membrane receptors able to bind ethylene, thus increasing ethylene sensitivity and response magnitude. The preharvest application of 1-MCP could potentially be used to accelerate pitahaya fruit ripening. The preharvest application of 200 &mu;gL-1 1-MCP resulted in smaller changes in color and titratable acidity vs. control. Total soluble solids and pH were not significantly affected by the treatments. The postharvest application of 1-MCP maintained the texture of fruits by three additional days when compared to the untreated control.<br>Se evaluó el efecto de la aplicación en precosecha y en poscosecha de soluciones acuosas de 200 y 400 &mu;gL-1 de 1-MCP, con tiempo de exposición de 10 minutos, sobre la maduración de pitahaya amarilla entera en grado de madurez tres. Se midieron cambios en la respiración, pérdida de peso, color, firmeza, contenido de azúcares solubles, acidez, índice de madurez y tiempo de vida comercial. Los resultados demostraron que la aplicación de 400 &mu;gL-1 de 1-MCP en precosecha acelera los cambios de color de la fruta, conserva su firmeza, disminuye la pérdida de peso y disminuye su índice de madurez. Lo anterior se explicó por la disminución en los receptores de membrana disponibles para interactuar con el etileno, lo que provoca incremento en la magnitud y sensibilidad de la respuesta del etileno. La aplicación de 1-MCP en precosecha podría tener aplicaciones en la aceleración de la maduración de frutas. La aplicación de 200 &mu;gL-1 de 1-MCP en precosecha disminuyó los cambios de color y conservó la acidez. Los sólidos solubles, azúcares totales y pH no fueron influenciados significativamente por los tratamientos. La aplicación de 1- MCP en poscosecha mantiene la textura de la fruta durante 3 días más, comparada con el tratamiento control.