Модернизација у филму "Видео јела, зелен бор" - антрополошка анализа - Marija Brujić (University of Belgrade, 2017)
У овом раду се анализира филм Горана Гајића Видео јела, зелен бор (1991) из антрополошке перспективе. У ту сврху се користи појмовно-аналитички поступак Мајкла Херцфелда о културној интимности који је Наумовић применио у анализи домаћих играних филмова и Ковачевићеве поставке о етнографији дијегезе. Филм говори о видео-дописивању две гране једне породице, односно о проблемима које таква комуникација открива или ствара између брата-гастарбајтера који са породицом живи у Немачкој и брата који је остао на селу у Србији са старим родитељима и својом породицом. Циљ рада је да установи на који начин филм одговара на питање, већ покренуто у друштвеним наукама, да ли су гастарбајтери били модернизатори и иноватори у местима порекла.