A morphometric analysis of the postanatal development of the choroid plexus epithelium in the male and female rat - Malobabić Slobodan (Sciendo, 2014)
Morfometrijski parametri (prosečna površina, obim, površina najmanjeg opisanog četvorougla, prosečna površina nukleusa, obim nukleusa, zaokrugljenost nukleusa i prosečni nukleocitoplazmatski odnos) epitelnih ćelija Plexus choroideus- a lateralnih komora ispitani su na 15 mužjaka i 15 ženki pacova u neonatalnom i juvenilnom periodu (10., 16. i 38. postnatalni dan). Rezultati su statistički analizirani faktorskom ANOVA. Srednje vrednosti površine epitelnih ćelija, površina najmanjeg opisanog četvorougla i obim bili su signifikantno veći kod pacova starih 16 dana, nego kod onih starih 10 i 38 dana. Nasuprot tome, nukleocitoplazmatski odnos je bio niži kod pacova starih 16 dana, nego kod onih starih 10 i 38 dana. Prosečna površina i obim nukleusa pokazali su slične trendove, dok je zaokrugljenost nukleusa porasla od 10. do 38. dana. Signifikantne polne razlike su postojale u vrednostima površine epitelnih ćelija, površina najmanjeg opisanog četvorougla i obima, koje su bile više u mužjaka nego u ženki, kako u grupi staroj 16, tako i u grupi staroj 38 dana. Nukleocitoplazmatski odnos bio je veći u mužjaka nego u ženki starih 10 dana, ali niži u mužjaka starih 16 i 38 dana.