Политичке борбе кнеза Милоша Обреновића (1815-1839) – од историје до усмене народне традиције - Branko R. Zlatković (Institute for Literature and Art, 2020)
Осим историјских извора, у раду се тематизују, систематизују и анализирају забележени усмени наративи и песнички садржаји који на карактеристичан начин описују веома бурну и драматичну борбу коју је кнез Милош Обреновић водио против политичких противника и неистомишљеника, у периоду од 1815, па све до изгнанства из Србије 1839. године. Особеним транспозицијама историјских садржаја у ткивима усмених форми (гласина, анегдота, предање, прича о животињама, изрека, клетва, басма и песма) придоносила је и специфична природа и појава кнеза Милоша, који се у нашој традицији издвојио као једна од најподстицајнијих личности за усмено приповедно обликовање.