Idea kolektywu i kolektywizacji w kulturze radzieckiej a życie codzienne w rolniczych spółdzielniach produkcyjnych (kołchozach) w latach 1932-1976 - Kamila Śliwińska (Ksiegarnia Akademicka Publishing, 2013)
Идея колектива и колективизации в советской культуре а повседневна жизнь в колективно‑ продоволственных хозяйствах (колхозах) в 1932 1976 гг