Стереотип мајке у српском језику - Žarko Trebješanin (University of Belgrade, 2018)
Реч мајка у свим културама спада у онај мали број најосновнијих речи као што су сунце, живот, човек, дете, Бог, душа, земља, од којих је сачињено језгро језичког сазнања људи. Рад у сажетом виду представља истраживање стереотипне представе мајке, како се она манифестује у језичкој слици света младих савремених припадника српске културе. Испитали смо за ову прилику посебно конструисаним лингвистичким упитником узорак студенaта (оба пола, са четири факултета Универзитета у Београду) да би сазнали шта за њих значи типична мајка, које су јој особине, шта је њена главна црта личности, у чему она налази смисао свог живота и сл. Резултати истраживања семантичког поља лексеме мајка показују да се у реконструисаној стереотипној представи типична мајка појављује као она која воли своју децу, брижна је, нежна, пажљива, пожртвована, која нема слободног времена и зато, зарад деце и породице, често занемарује себе и своје личне и професионалне потребе.