Undsets «nyskapning» - Anita Sævik (Scandinavian University Press/Universitetsforlaget, 2021)
Gymnadenia og Den brændende busk blir kalla Undsets konversjonsroman. Med tanke på at denne romanen har klare sjølvbiografiske trekk, er det underleg at den i dag er nærast ukjent. Svært få har lese dette verket, som for mitt blikk opnar seg som noko av det aller beste Sigrid Undset har skapt, og det er uutforska. Min tese er at Undsets konversjonsroman gir oss livskoden hennar, og eit livsdesign som på sitt djupaste narrative nivå fungerer som Gudsbildets matrise. Dette genererer også ein heilt særeigen sjanger, som kan kallast sakramental realisme. Vår vitskaplege problemstilling er å utforske denne.