“ASMALI KONAK” DİZİSİ VE FİLMİ ÜZERİNE ANLATI KURAMI AÇISINDAN BİR DEĞERLENDİRME - E. Erol (Erciyes University, 2011)
Bu çalışmada bir televizyon dizisi olan ve sonlandıktan sonra filme alınan “AsmalıKonak” dizisi ve filmi bağlamında dizide ve filmde sunulan Türk toplumsal yaşayışınailişkin geleneksel ve modern rollerin nasıl kurgulandığı ve Türk toplumuna nasıl sunulduğuanlatı kuramı çerçevesinde incelenmektedir.İlk olarak “Asmalı Konak” dizisinde yer alan anne – baba – büyük oğul – küçük oğul –büyük oğlun eşi – küçük oğlun eşi – büyük ve küçük kız kardeş – kahya – kadın hizmetliler– kahyanın oğlu – annenin eski erkek arkadaşı ve onun kız kardeşi ile Kayseri / Nevşehirillerinin sunuluş biçimleri anlatı kuramı çerçevesinde okunmaktadır.İkinci olarak ekrandan ve beyaz perdeden yansıyan modellerinin geleneksel ve modernolarak nasıl ele alındığı araştırılmaktadır.Bu araştırmanın sonucunda geleneksel bağlamdaki modellerin yerlerini nasıl kademeliolarak modern rollere bıraktıkları bir başka deyişle toplumsal yaşayışta bir zamanlar egemenolan anne, baba, ağa gibi çeşitli geleneksel imgelerin yerlerini nasıl modern imgelerebıraktıkları bu dizi ve film bağlamında ortaya çıkartılmıştır.