Bilimsel Reklamcılığın Yaratıcı Dehası: Claude Hopkins - Merba Tat (Erciyes University, 2018)
Betimleyici ve nitel nitelik arz eden bu çalışma kapsamında, reklam tasarımlarında kullandığı yaratıcı tekniklerle ve reklam etkinliğini bilimsel olarak ölçmesiyle reklamcılık tarihine iz bırakan isimler arasında yerini alan Claude C. Hopkins’in reklam felsefesi, bu felsefe çerçevesinde şekillendirdiği tasarımları ve adanmış takipçilerinden olduğu bilimsel reklamcılık konuları ele alınmaktadır. Modern reklamcılığın öncülerinden Claude Hopkins, bir reklamcının değişmeyen belirli ilke ve kurallar uyarınca üretimde bulunması gerektiğini savunmuş, üretimlerinin etkinliğini bilimsel tekniklerle ölçmüştür. Gerçekleştirdiği tüketici odaklı pazar araştırmalarından elde ettiği verileri reklam metinlerine yansıtan usta reklamcının geliştirerek kullandığı teknikler, Rosser Reeves ve David Ogilvy gibi efsane reklamcıların ortaya koyduğu yaratıcı stratejilere temel teşkil etmiştir. Bu çalışmada öncelikle, modern reklamcılık ve bilimsel reklamcılığın gelişimi konu edilmekte, ardından Hopkins’in reklam anlayışı üzerinde durulmaktadır. İkinci bölümde, ünlü reklamcının tasarımlarında kullandığı yaratıcı teknikler örnek reklam çalışmalarıyla ele alınmakta ve son olarak Hopkins’in başarılı bir şekilde kullandığı bilinen rakibin üstüne çıkma tekniğiyle tasarladığı ünlü reklam kampanyaları mercek altına alınmaktadır.