YÖNETİCİ VE ÇALIŞANLAR PERSPEKTİFİNDE KOCAELİ MEDYASI VE SORUNLARI* - Deniz YAVALAR (Erciyes University, 2011)
Yerel medya demokrasi için vazgeçilmezdir. Çalışmanın amacı bağlamında Türkiye'deyerel medyanın gelişim süreci genel olarak ele alındıktan sonra Kocaeli medyasının gelişimi vetemel sorunları ele alınmıştır. Bu sorunlar ele alınırken; tirajları, dinlenme ve izlenme oranlarıyüksek olan gazete, radyo, televizyonlar seçilmiş, buralarda farklı departmanlarda çalışanlar veyöneticileriyle yapılan söyleşiler bağlamında ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yapılansöyleşilerden yola çıkarak, Kocaeli medyasında yaşanan sorunlar, yaygın medyada yaşanansorunlara bir çok yönde benzer özellikler göstermekle birlikte, yerel medya çalışanlarının enönemli şikayetlerinin; haber ve bilgi kaynaklarına ulaşmada sıkıntı, haber yazarken kendileriniözgür ve bağımsız hissetmemeleri, çalışma koşulları, aldıkları ücretten duyulanmemnuniyetsizlik, istihdam, sendikasızlaştırma, meslek içi eğitimin yetersizliği; yerel medyayöneticilerinin en önemli şikayetlerinin resmi ilan pastasından yeterince pay alamamak, ticariilan ve reklam yetersizliği, öz sermaye, prestij, teknolojiyi yakalayabilme zorluğu, reyting-tirajsorunu, kalifiye eleman sıkıntısı, devletin yerel medyayı yeteri kadar desteklememesi vehukuksal sorunlar olduğu tespit edilmiştir. Bu sorunların çözümü için de devlet desteği, mahallimedyanın kendi arasında iyi ilişkiler kurması, yöre halkının sahip çıkması, yerel sanayiden dahaçok destek görmek ve yeni yasal düzenlemeye olan ihtiyaç önerileri getirilmiştir. Bunlar yapıldığıtakdirde yerel medyanın sorunlarının büyük ölçüde çözüleceği kanısına varmış bulunmaktayız.