ПЕРЕЛІЧЕННЯ ЯК ЗАСІБ СТРУКТУРУВАННЯ ДОМЕНУ "ПРОЦЕСИ ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ" - Maryna Antonova (Taras Shevchenko National University of Kyiv, 2021)
Досліджено перелічення з позицій когнітивної лінгвістики. Матеріалом дослідження є економічний дискурс. Перелічення розглядається як засіб структурування та репрезентації концептуальної інформації у сфері економічного дискурсу. Лінгвокогнітивний підхід до дослідження перелічення передбачає здійснення аналізу як гомогенних, так і гетерогенних перелічувальних рядів. Семантично гомогенні перелічувальні ряди в економічному дискурсі представлені економічними сферами діяльності людини, натомість семантично гетерогенні перелічувальні ряди пов'язані із проникненням в економіку інших сфер діяльності людини. Cтруктурно перелічення в економічному дискурсі представлені лінійними та ієрархічними рядами. Лінійні перелічувальні ряди складаються з двох і більше елементів. Ієрархічність перелічувальних рядів реалізується ускладненням лінійних перелічень через розгалуження основного ряду перелічення на підрядний ряд або підрядні ряди. Унаслідок аналізу перелічувальних рядів було виокремлено такі домени економічної системи, як: процеси економічної системи, інститути економічної системи, інструменти економічної системи та по-казники економічної системи. Проаналізовано домен "процеси економічної системи". На матеріалі семантично гомоген-них перелічувальних рядів розглянуто макроекономічні процеси світової економіки, а саме: глобалізація, регіоналізація та процеси перехідної економіки. Дослідження семантично гетерогенних перелічувальних рядів уможливило структу-рування знань щодо макроекономічних процесів глобалізації та регіоналізації, а також мікроекономічного процесу інве-стування. Гомогенні та гетерогенні перелічення слугують називанню, конкретизації та категоризації складових економічної системи, розкриттю їхньої сутності, визначенню потенціалу та наслідків для економіки.