El mosaic romà de les curses de circ de Bell-lloc del Pla (Girona). Alguns interrogants historicoartístics - Carles Patiño i Bartomeu (Universitat Autonoma de Barcelona. Departament d'Art i Musica, 2014)
El mosaic de les curses de circ de Bell-lloc del Pla (o de Can Pau Birol, a Girona) és, segurament, i des de la vessant historicoartística, un dels paviments més interessants d’entre tots els que s’han conservat a les comarques gironines. La seva riquesa historicoartística li ha fet merèixer l’atenció de nombrosos investigadors i especialistes, que l’han abordat des de camps molt diversos (iconogràfic, compositiu, epigràfic i àdhuc estilístic). Tanmateix, aquesta producció científica, tan ingent com dispersa, no ha estat capaç de donar resposta a la multitud d’interrogants que aquesta obra segueix plantejant encara avui en dia. Com sigui que la seva resolució podria contenir importants implicacions iconològiques, hem volgut reunir-los exhaustivament per abordar-ne l’anàlisi i efectuar-ne una valoració plenament contextualitzada, a fi de sotmetre’ls novament a la consideració científica i, si és possible, ajudar a resoldre’ls.