Recomendaciones para la valoración nutricional del paciente crítico

Undernutrition affects 30 to 50% of hospitalized patients. The identification of patients with undernutrition or in risk to become undernourished is of utmost importance to prescribe a timely nutritional support. This article performs a critical review of anthropometrical, biochemical and functional...

Descripción completa

Guardado en:
Detalles Bibliográficos
Autores principales: Montejo González,Juan Carlos, Culebras-Fernández,Jesús M, García de Lorenzo y Mateos,Abelardo
Lenguaje:Spanish / Castilian
Publicado: Sociedad Médica de Santiago 2006
Materias:
Acceso en línea:http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-98872006000800016
Etiquetas: Agregar Etiqueta
Sin Etiquetas, Sea el primero en etiquetar este registro!
id oai:scielo:S0034-98872006000800016
record_format dspace
spelling oai:scielo:S0034-988720060008000162014-01-23Recomendaciones para la valoración nutricional del paciente críticoMontejo González,Juan CarlosCulebras-Fernández,Jesús MGarcía de Lorenzo y Mateos,Abelardo Critical illness Malnutrition Nutrition assessment Undernutrition affects 30 to 50% of hospitalized patients. The identification of patients with undernutrition or in risk to become undernourished is of utmost importance to prescribe a timely nutritional support. This article performs a critical review of anthropometrical, biochemical and functional parameters used for nutritional assessment. Prognostic indexes and other parameters used for the assessment of nutritional risk are also discussed. Some tools are proposed for the diagnosis of hospital malnutrition (Rev Méd Chile 2006; 134: 1051-8).info:eu-repo/semantics/openAccessSociedad Médica de SantiagoRevista médica de Chile v.134 n.8 20062006-08-01text/htmlhttp://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-98872006000800016es10.4067/S0034-98872006000800016
institution Scielo Chile
collection Scielo Chile
language Spanish / Castilian
topic Critical illness
Malnutrition
Nutrition assessment
spellingShingle Critical illness
Malnutrition
Nutrition assessment
Montejo González,Juan Carlos
Culebras-Fernández,Jesús M
García de Lorenzo y Mateos,Abelardo
Recomendaciones para la valoración nutricional del paciente crítico
description Undernutrition affects 30 to 50% of hospitalized patients. The identification of patients with undernutrition or in risk to become undernourished is of utmost importance to prescribe a timely nutritional support. This article performs a critical review of anthropometrical, biochemical and functional parameters used for nutritional assessment. Prognostic indexes and other parameters used for the assessment of nutritional risk are also discussed. Some tools are proposed for the diagnosis of hospital malnutrition (Rev Méd Chile 2006; 134: 1051-8).
author Montejo González,Juan Carlos
Culebras-Fernández,Jesús M
García de Lorenzo y Mateos,Abelardo
author_facet Montejo González,Juan Carlos
Culebras-Fernández,Jesús M
García de Lorenzo y Mateos,Abelardo
author_sort Montejo González,Juan Carlos
title Recomendaciones para la valoración nutricional del paciente crítico
title_short Recomendaciones para la valoración nutricional del paciente crítico
title_full Recomendaciones para la valoración nutricional del paciente crítico
title_fullStr Recomendaciones para la valoración nutricional del paciente crítico
title_full_unstemmed Recomendaciones para la valoración nutricional del paciente crítico
title_sort recomendaciones para la valoración nutricional del paciente crítico
publisher Sociedad Médica de Santiago
publishDate 2006
url http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-98872006000800016
work_keys_str_mv AT montejogonzalezjuancarlos recomendacionesparalavaloracionnutricionaldelpacientecritico
AT culebrasfernandezjesusm recomendacionesparalavaloracionnutricionaldelpacientecritico
AT garciadelorenzoymateosabelardo recomendacionesparalavaloracionnutricionaldelpacientecritico
_version_ 1718436278013263872