EVOLUTION OF THE ANTIOXIDANT CAPACITY OF FRANKFURTER SAUSAGE MODEL SYSTEMS WITH ADDED CHERRY EXTRACT (Prunus avium L.) DURING REFRIGERATED STORAGE EVOLUCIÓN DE LA CAPACIDAD ANTIOXIDANTE DURANTE ALMACENAMIENTO REFRIGERADO DE SISTEMAS MODELO DE SALCHICHAS TIPO FRANKFURT ADICIONADAS CON EXTRACTO DE CEREZA (Prunus avium L.)

The aim of this work was to establish the antioxidant capacity evolution in a model system of Frankfurter type sausages with added cherry extract through the Folin Ciocalteu, pH differential, FRAP, ABTS, and DPPH methods. Therefore, the total phenol and total anthocyanin contents, the reducing power...

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Autores principales: Yeni L ISAZA M, Diego A RESTREPO M, Jairo H LÓPEZ V, Oscar A OCHOA G, Kenneth R CABRERA T
Formato: article
Lenguaje:EN
Publicado: Universidad de Antioquia 2011
Materias:
Acceso en línea:https://doaj.org/article/833f44e7a21e4c2187f82ad2b4f297f0
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spelling oai:doaj.org-article:833f44e7a21e4c2187f82ad2b4f297f02021-12-02T08:56:26ZEVOLUTION OF THE ANTIOXIDANT CAPACITY OF FRANKFURTER SAUSAGE MODEL SYSTEMS WITH ADDED CHERRY EXTRACT (Prunus avium L.) DURING REFRIGERATED STORAGE EVOLUCIÓN DE LA CAPACIDAD ANTIOXIDANTE DURANTE ALMACENAMIENTO REFRIGERADO DE SISTEMAS MODELO DE SALCHICHAS TIPO FRANKFURT ADICIONADAS CON EXTRACTO DE CEREZA (Prunus avium L.)0121-4004https://doaj.org/article/833f44e7a21e4c2187f82ad2b4f297f02011-09-01T00:00:00Zhttp://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042011000300003https://doaj.org/toc/0121-4004The aim of this work was to establish the antioxidant capacity evolution in a model system of Frankfurter type sausages with added cherry extract through the Folin Ciocalteu, pH differential, FRAP, ABTS, and DPPH methods. Therefore, the total phenol and total anthocyanin contents, the reducing power, and the radical scavenger activity were monitored during a two-month period of storage time in refrigerated conditions (4 ± 1°C). A factorial experimental design was applied with two factors (cherry extract and storage time), and comparative evaluations were made with respect to a product similarly formulated and elaborated without cherry extract but with added sodium ascorbate (0.05%). Results showed no significant difference (p > 0.05) with respect to the total anthocyanin content for any sausage with added cherry extract; while total phenols, reducing capacity and radical captive activity were significantly higher (p < 0.05) in sausages with cherry extract (for the three doses) than in the case of the sausages with no added cherry extract. Moreover, storage time was significant for all cases, because there was a decrease in all the studied variables related to it.<br>Con el objetivo de determinar la evolución de la capacidad antioxidante de sistemas modelo de salchichas Tipo Frankfurt adicionadas con extracto de cereza, se monitoreó el contenido de fenoles totales, antocianinas totales, el poder reductor y la actividad captadora de radicales, empleando los métodos de Folin Ciocalteu, pH diferencial, FRAP, ABTS y DPPH, respectivamente, durante dos meses de almacenamiento a 4 ± 1ºC. Se aplicó un diseño factorial con dos factores (extracto de cereza y tiempo de almacenamiento) y se realizaron evaluaciones comparativas respecto a un producto testigo de igual formulación y proceso, pero sin inclusión del extracto y con presencia de ascorbato de sodio (0,05%). Los resultados mostraron que no existe diferencia significativa (p > 0,05) en el contenido de antocianinas totales para ninguna de las dosis de extracto en las salchichas; mientras que los fenoles totales, el poder reductor y la actividad captadora de radicales fueron significativamente mayores (p < 0,05) en las salchichas con extracto de cereza (para las tres dosis), respecto a las salchichas testigo; además, el tiempo de almacenamiento fue significativo en todos los casos, mostrándose una disminución de todas las variables con el tiempo de almacenamiento.Yeni L ISAZA MDiego A RESTREPO MJairo H LÓPEZ VOscar A OCHOA GKenneth R CABRERA TUniversidad de Antioquiaarticleradical librefenolesantocianinastiempo de almacenamientoantioxidanteFree radicalphenolsanthocyaninsstorage timeantioxidantFood processing and manufactureTP368-456Pharmaceutical industryHD9665-9675ENVitae, Vol 18, Iss 3, Pp 251-260 (2011)
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EVOLUTION OF THE ANTIOXIDANT CAPACITY OF FRANKFURTER SAUSAGE MODEL SYSTEMS WITH ADDED CHERRY EXTRACT (Prunus avium L.) DURING REFRIGERATED STORAGE EVOLUCIÓN DE LA CAPACIDAD ANTIOXIDANTE DURANTE ALMACENAMIENTO REFRIGERADO DE SISTEMAS MODELO DE SALCHICHAS TIPO FRANKFURT ADICIONADAS CON EXTRACTO DE CEREZA (Prunus avium L.)
description The aim of this work was to establish the antioxidant capacity evolution in a model system of Frankfurter type sausages with added cherry extract through the Folin Ciocalteu, pH differential, FRAP, ABTS, and DPPH methods. Therefore, the total phenol and total anthocyanin contents, the reducing power, and the radical scavenger activity were monitored during a two-month period of storage time in refrigerated conditions (4 ± 1°C). A factorial experimental design was applied with two factors (cherry extract and storage time), and comparative evaluations were made with respect to a product similarly formulated and elaborated without cherry extract but with added sodium ascorbate (0.05%). Results showed no significant difference (p > 0.05) with respect to the total anthocyanin content for any sausage with added cherry extract; while total phenols, reducing capacity and radical captive activity were significantly higher (p < 0.05) in sausages with cherry extract (for the three doses) than in the case of the sausages with no added cherry extract. Moreover, storage time was significant for all cases, because there was a decrease in all the studied variables related to it.<br>Con el objetivo de determinar la evolución de la capacidad antioxidante de sistemas modelo de salchichas Tipo Frankfurt adicionadas con extracto de cereza, se monitoreó el contenido de fenoles totales, antocianinas totales, el poder reductor y la actividad captadora de radicales, empleando los métodos de Folin Ciocalteu, pH diferencial, FRAP, ABTS y DPPH, respectivamente, durante dos meses de almacenamiento a 4 ± 1ºC. Se aplicó un diseño factorial con dos factores (extracto de cereza y tiempo de almacenamiento) y se realizaron evaluaciones comparativas respecto a un producto testigo de igual formulación y proceso, pero sin inclusión del extracto y con presencia de ascorbato de sodio (0,05%). Los resultados mostraron que no existe diferencia significativa (p > 0,05) en el contenido de antocianinas totales para ninguna de las dosis de extracto en las salchichas; mientras que los fenoles totales, el poder reductor y la actividad captadora de radicales fueron significativamente mayores (p < 0,05) en las salchichas con extracto de cereza (para las tres dosis), respecto a las salchichas testigo; además, el tiempo de almacenamiento fue significativo en todos los casos, mostrándose una disminución de todas las variables con el tiempo de almacenamiento.
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